Nederlands

 

Grove den (Pinus sylvestris)

Aromatherapie met Michel Vanhove

Dag,
ik heb deze website (nature-helps.com) ongeveer 25 jaar geleden gecreëerd,
door de aanmoediging van John Kercher (was een auteur van Nederlandse boeken over Aromatherapie), waarmee ik bevriend was geworden nadat hij ook op de Engelstalige nieuwsgroep idma aromatherapy mailing list actief was geworden.
In die tijd werden sommige van de Science-fiction boeken die ik als kind las werkelijkheid: men kon via internet eerst via asci teksten via een modem in mailinglijsten met elkaar communiceren, over de lands of oceaangrenzen heen,  later kwam dan de revolutie van de html code en het www er nog bovenop!
Ik had de eerste Engelstalige discussiegroep idma over aromatherapie ontdekt en was er direct erg actief in geworden. Op een bepaald moment waren er meer dan 1000 actieve leden, waardoor ik op het idee kwam om een gemeenschappelijke website te maken, om herhalingen van veelgestelde vragen te vermijden en de boel een beetje vriendelijk te houden. (wat  niet gemakkelijk was!)
Dit eerste project, in de Engelse taal is nog steeds zichtbaar hier:
Go to the AGORA pages here.

We hielden op dat moment een natuurwinkel open in Zulte: De Kiem, met als
specialiteit etherische oliën, opgestart in 1986. Iets later hebben we Geert De Vlieghere uit Tielt overtuigd om met aromatherapie te beginnen, in plaats van enkele van onduidelijke herkomst afkomstige oliën die hij toen in z’n groothandel verkocht. We hebben toen samen de firma Sjankara gesticht. Na enkele jaren goede samenwerking ging het mis tussen ons en gingen we uit elkaar.   Ondertussen verkocht on gezamenlijk boek (Etherische oliën) erg goed in Vlaanderen en later ook in Nederland.
Na deze periode werd ik gevraagd door de firma Biover (Peter Vercaemst) om samen te werken, maar na de periode met Sjankara verkoos ik het op een niet-bindende samenwerking te houden: ik hield me bezig met productontwikkeling (massage oliën,  synergieën en balsems) en was akkoord om in alle natuurwinkels van het land lezingen te geven, terwijl we gewoon onafhankelijk verder werkten met ons eigen gamma van etherische oliën en erbij horende producten.
Die goedlopende activiteit heb ik jaren volgehouden, ook nadat we in de zomer van 2000 verkozen naar de Cevennen te vertrekken, nadat we op een erg ingrijpende en pijnlijk onmenselijke  manier uit onze natuurwinkel onteigend werden.
We hebben toen snel de firma C&D Ecological gesticht om onze Vlaamse activiteiten verder te kunnen zetten, eerst in St-Martens-Latem, later met Silvano Vanoverberge van Herbovan in Zwevegem.
Door de drastische veranderingen en harde tijden in het begin en ons verlangen om onze kinderen zelf onder andere via thuis school op te voeden in een natuurlijk kader werd ik wat minder actief in Vlaanderen.
Maar met verloop van tijd, vanaf 2002/2003 (met Maurice Godefridi)  toen we begonnen stages te geven kwamen er regelmatig Vlaamse herboristen langs en blijven ze bijna elk jaar langskomen.
Ik heb het voorrecht gehad om aan de wieg te kunnen staan van de eerste destilleerderij van etherische oliën in Vlaanderen: Netelvuur in Oosteeklo.
Christel kwam als enige op een lezing van me in St-Martens-Latem af.
In plaats van de lezing af te zeggen gaf ik haar de kans om vragen te stellen. Toen bleek dat ze graag wou destilleren en we net een prototype van een nieuwe distilleerketel aan het bouwen waren nodigde ik haar uit om langs te komen en zo kon haar project starten.

Onze drie zonen zijn ondertussen volwassen, terwijl Hilde (mijn echtgenote) en mezelf blijven voortwerken met etherische oliën met onze kleine familiale Franse firma Cevenat.

Het is mijn bedoeling om hier opnieuw diverse links en informatie bronnen toe te voegen naargelang de tijd die m’n drukke leven en beroepsactiviteiten me toelaten.
Ik ben van plan om in vier talen te doen, de informatie zal niet identiek zijn per taal!

Michel Vanhove
Laatst bijgewerkt: 16/01/2019